Kinderen

Podotherapie kan ook uitkomst bieden bij kinderen.

Bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Lekker buiten spelen is voor de meeste kinderen het mooiste wat er bestaat. Soms kan het gebeuren dat dit minder goed gaat, bijvoorbeeld door lichamelijke klachten. Het kan ook zijn dat u twijfelt aan de stand van de voeten en/of benen van uw kind. Neem dan gerust contact op met Feet Support voor vragen en een eventuele podotherapeutische behandeling.

Hieronder vindt u alvast verdere informatie over kindervoeten en de ontwikkeling daarvan.

Babytijd

baby podotherapieDe voetjes van een zuigeling hebben vaak een platte vorm doordat er onder de gehele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen geleidelijk en komt de voetboog langzaam tot stand. Een kindervoet groeit snel en bereikt gedurende het eerste jaar bijna de helft van de volwassen voet. Baby’s trappelen en spelen graag met hun voeten, waarbij ook de spieren zich ontwikkelen die de voeten voorbereiden op het lopen en dragen van gewicht.

Beginnen met lopen

Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, zal een kind uit zichzelf gaan staan en lopen. Meestal gebeurt dit na het eerste levensjaar. Binnenshuis is het lopen op schoenen nog niet nodig. Het lopen op blote voeten of sokjes helpt de voeten en de spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Zet uw kind dus niet te vroeg op stevig schoeisel.

Allerlei vormen en standen

kind podotherapieWanneer het kind begint met lopen, staan de voeten breed uit elkaar. De benen vormen een O-stand. Hiermee geeft het kind zichzelf steun om vooruit te kunnen komen. Rond het tweede jaar kan er opeens een X-stand van de benen optreden, de voeten kunnen hierbij overdreven naar binnen staan of kantelen. Dit is een normaal ontwikkelingsproces dat tot het vijfde levensjaar kan duren. Hierna dienen de benen een rechte stand aan te nemen.

Geen rechte stand na het vijfde levensjaar? Dit is niet erg, mits er geen pijnklachten of problemen bij het bewegen optreden.

De zin en onzin van podotherapeutische inlegzolen

Podotherapeutische inlegzolen zijn een goed middel om klachten in de kindervoet te verhelpen. Echter is het niet de bedoeling om de voet maximaal te ondersteunen aangezien we de natuurlijke ontwikkeling van de voet en het lichaam niet willen verstoren. De meningen over stevige schoenen en het gebruik van steunzolen zijn dan ook verdeeld. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat inlegzolen een blijvende correctie van de voetstand verzorgen. Wanneer de inlegzolen na een aantal jaren niet meer worden gedragen, zal de voet meestal terugvallen in het oude bewegingspatroon. Echter vanuit de praktijk zien we toch positieve resultaten waarbij de voetstand wel structureel veranderd. Daarom is een individuele benadering belangrijk!

Wanneer naar Feet Support?

Bezoek ons indien uw kind een duidelijk afwijkend looppatroon heeft, wanneer hij of zij klaagt over pijn in de voeten en/of benen tijdens het lopen, als uw kind niet wil lopen, bij vermoeidheid na het lopen en bij overmatig struikelen. Dit zijn duidelijke indicaties die goed behandelbaar zijn. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Meestal kan podotherapeutische behandeling de klachten doen verminderen of verdwijnen!

Afspraak plannen