Wat is tapen en bandageren?

Voordat we ingaan op wat tapen en bandageren is, gaan we even terug naar waar het eigenlijk vandaan komt. Van oorsprong wordt het namelijk ook wel ‘Medical Taping’ genoemd. De basis hiervan werd in de jaren zeventig gelegd door een Japanse chiropractor.

Voor de behandelingen van de chiropractor bleek simpel wit sporttape niet voldoende. Want? Dit tape zet de gewrichten vast, terwijl daar lang niet altijd de problemen vandaan kwamen. Hij bedacht daarom elastisch tape waardoor het voor de patiënt nog steeds mogelijk was om te bewegen en om voor spieractiviteit te zorgen. Dit om de gezondheid te behouden (of te herstellen).

Het verschil tussen tapen en bandageren

Als tapen en bandageren hetzelfde waren, werd het natuurlijk wel hetzelfde genoemd. Er zit zeker een degelijk verschil tussen de twee en waarom ze worden gebruikt. Door het verschil te weten, leer je ook begrijpen waar de term ‘Medical Taping’ vandaan komt.

Tapen

Taping is om gewrichten extra steun en stabilisatie te geven en het spiergevoel te verbeteren na een blessure. Het rek op de spieren, pezen en bindweefsel verminderd als het ware. De tape dient als een kunstmatige spier, pees of gewrichtsband en ondersteunt spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten.

Bandageren

Bandage is ideaal bij (net) opgelopen letsels, zoals een verzwikte enkel die als gevolg daarvan dik is geworden. Het doel hiervan is vooral preventief of therapeutisch. Vaak biedt een bandage extra ondersteuning om een blessure of overbelasting te voorkomen of om een al gekwetste spier of gewricht minder belasting te geven.

De populariteit van tapen en bandageren

Vandaag de dag heb je het vast weleens voorbij zien komen. Tennissers (o.a.) die volgeplakt zijn met kleurrijk tape op de benen of een bandage om de voet heen. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat men de tapemethode heeft omarmd. De populariteit van elastisch tape kreeg schijnbaar pas een enorme boost door de Olympische Spelen van Beijing (2008) en Londen (2012). Daar zagen miljoenen mensen topatleten medailles pakken en records verbreken, terwijl ze allemaal beplakt waren met kleurrijk tape! Daarvoor was men (helaas) nogal argwanend tegenover de nieuwe methode.

Behandelingen met tapen en bandageren

Dus als podotherapeut maken we gebruik van ‘Medical Taping’ om verkeerde bewegingen van je voeten en benen te minimaliseren. We brengen de tape of bandage op een specifieke manier aan op de plek waarmee we de juiste spieren en pezen ontlasten. Onthoud wel dat tape en bandageren geen permanente oplossing is. Het helpt en ondersteunt het lichaam. Maar daarbij is het belangrijk om bijvoorbeeld ook goede schoenen en/of podotherapeutische zolen te dragen om de klacht helemaal te verhelpen.

Het is dan ook erg verschillend per klacht hoe we omgaan met tapen en bandageren. Maar één ding is zeker en dat is dat je met podotherapie ervoor zorgt jouw voeten gezond blijven bewegen. Bij Feet Support zien we het zelfs als onze missie om jou gezond te laten bewegen in het dagelijkse leven en tijdens sportactiviteiten. Iedere klacht, ieder lichaam is uniek. Je moet alleen even weten waarvoor je waar terechtkunt.