Last van eelt, likdoorn of juist een wrat?

Onze voeten dragen ons dag in dag uit. Soms krijgen ze behoorlijk wat lichamelijke inspanning te verduren. Dit kan leiden tot diverse ongemakken, waaronder eelt, likdoorns en wratten. Gelukkig is er een specialist die kan helpen bij het verlichten van deze problemen en ervoor kan zorgen dat je voeten weer gezond en comfortabel aanvoelen: de podotherapeut.

Maar allereerst wat is eelt?

Eelt, ook bekend als callus, is een verdikking van de huid die optreedt als reactie op herhaalde wrijving of druk. Het komt vaak voor op de hielen, de bal van de voet en de zijkanten van de grote tenen. Eelt kan pijnlijk zijn en zelfs barsten vertonen. Een podotherapeut kan eelt veilig verwijderen en adviseren over manieren om wrijving te verminderen, zoals het dragen van goed passende schoenen, het gebruik van speciale inlegzolen of het maken van een speciaal teenstukje.

Een likdoorn herkennen

Likdoorns (ook wel eksterogen) zijn kleine, harde plekken van eelt die zich vaak vormen op drukpunten aan de voeten, zoals bovenop of tussen de tenen. Ze kunnen pijnlijk zijn en ongemak veroorzaken tijdens het lopen. Podotherapeuten hebben de expertise om likdoorns te behandelen door ze voorzichtig te verwijderen en advies te geven over het vermijden van herhaling.

Het gevecht met wratten

Wratten op de voeten, ook wel plantaire wratten genoemd, worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Ze kunnen pijnlijk zijn en lijken vaak op kleine, ruwe plekken met zwarte puntjes in het midden. Wratten kunnen zich verspreiden en verergeren als ze niet worden behandeld. Podotherapeuten kunnen verschillende behandelingsmethoden aanbieden, waaronder cryotherapie (bevriezing), chemische behandelingen en het verwijderen van wratten met behulp van speciale technieken.

De rol van de podotherapeut

Als Feet Support Podotherapie zijn we gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van een breed scala aan voet- en enkelproblemen, waaronder eelt, likdoorns en wratten. We behandelen niet alleen deze aandoeningen veilig en effectief, maar geven ook advies over preventieve maatregelen om herhaling te voorkomen. Daarnaast kunnen we inlegzolen op maat maken om de druk gelijkmatig over de voeten te verdelen en zo de kans op eelt en likdoorns te verminderen. Zoals eerder vermeld gebruiken we ook weleens een speciaal teenstukje (orthese).

Een orthese is een andere benaming voor een teenstukje. Dit is een spalkje tussen de tenen. Deze wordt meestal gemaakt van een siliconen en kan gemaakt worden in verschillende hardheden afhankelijk van doel van de orthese. Een orthese kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals:

  • Corrigerende orthese; voor bij een afwijkende teenstand (hamertenen)
  • Protectieve orthese; drukvrij leggen van pijnlijke plekken (likdoorns, eeltplekken, slijmbeurzen)
  • Consolideren orthese; verergering voorkomen van bijvoorbeeld een afwijkende teenstand.

Conclusie als je last hebt van eelt, een likdoorn of een wrat

Het is belangrijk om te onthouden dat voetproblemen niet genegeerd moeten worden. Als je last hebt van eelt, likdoorns, wratten of andere voetgerelateerde klachten, aarzel dan niet om een afspraak te maken met ons. Wij staan klaar om je voeten de zorg te bieden die ze verdienen, zodat je gezond kunt blijven bewegen.