Wat is een platvoet en hoe herken ik het?

Plat op de grond. Plat gezegd, is dat wat een platvoet is. Er is geen holte aanwezig in de voetboog waardoor je voet in zijn geheel op de grond staat. Normaal gesproken, bij een ‘gezonde stand’ zit er tussen de grond en de onderkant van de voetboog +/- 1,5 centimeter. Je kunt je voorstellen dat dat best een afstand is om te overbruggen voor je voeten. Het is een veel voorkomende afwijking waarmee men dan ook te maken krijgt met veel pijn en vermoeidheid in voeten, knieën of in de rug.

Onderschat een platvoet dus zeker niet.

Is een platvoet een aangeboren afwijking?

Niet persé. We kennen twee soorten platvoeten; een soepele (fysiologische) en een stijve (pathologische). Bij een soepele platvoet, zoals de naam zegt, hebben we te maken met soepele banden, spieren en pezen. Door die soepelheid kunnen ze de belasting van het lichaamsgewicht niet dragen. Het gevolg is dat de voet inzakt.

Een stijve platvoet is aangeboren. Kinderen hebben bij de geboorte in elk geval platvoeten, dit is normaal. Het dient namelijk als stabiliteit om de eerste stapjes te zetten. Hoe groter het oppervlak, hoe makkelijker het is. Mocht er een afwijking zijn, dan is deze vaak al snel vast te stellen, omdat ze ontstaan door vergroeide botjes in de voet of andere aandoeningen.

Is een platvoet op te lossen?

Er bestaat geen standaardoplossing voor, maar er zijn genoeg mogelijkheden om het lichaam op de juiste manier te ondersteunen. Het hangt vooral af van het type platvoet, maar goed nieuws! Het merendeel van de platvoeten is soepel.

Het goede nieuws hieraan is dat een soepele platvoet we namelijk kunnen ondersteunen en corrigeren met podotherapeutische zolen en bijpassende schoenen voor jouw specifieke voeten. Wat dit precies doet? Ze nemen de taak over van de banden, spieren en pezen die dus eigenlijk niet sterk genoeg zijn om die taak uit te voeren. Ook kunnen we met specifieke oefeningen de voet trainen om deze sterker te maken.

Een stijve platvoet kunnen we alleen ondersteunen. Het is vooral zaak om ervoor te zorgen dat de voet niet nog verder doorzakt. Dit doen we door de voetboog te ondersteunen, ook weer met podotherapeutische zolen. Alleen in dit geval is het vooral voorkomen van ergere klachten.

Hoe herken ik een platvoet?

Een platvoet kun je herkennen aan een ingezakte voetboog aan de binnenzijde van de voet. Vaak staat de enkels naar binnen gedraaid. Ook bij het lopen zakken de enkels vaak naar binnen en draait de voorvoet naar buiten (“Donald Duck”). Een soepele platvoet is te herkennen aan de voetboog die ontstaat als je op de tenen gaat staan of als je de grote teen omhoog beweegt. Een stijve platvoet blijft “plat”.

Platvoeten komen voor in iedere levensfase, of dit nu stijf of soepel is. Kijk af en toe eens achterom naar je voetafdruk. Zie je steeds vaker een hele voetafdruk zonder voetboog aan de binnenkant van je voet? Maak dan eens een afspraak bij een podotherapeut om gezond te blijven bewegen.