Wat doet overbelasting van spieren en gewrichten met je lichaam?

In ons leven zullen we het allemaal een keer meemaken; overbelasting van de spieren en / of gewrichten. Dit kan ontstaan door deze voor korte of langere tijd continu te zwaar te belasten. Je lichaam is goed in herstel, maar aan dit herstel zitten grenzen. Soms is het simpelweg te moeilijk om de gevolgen van overbelasting te herstellen en gaat er echt iets kapot.

Hoe herken je overbelasting van je spieren en gewrichten?

Overbelasting merk je aan stijfheid en pijn aan je spieren of gewrichten. Dat is de meest voorkomende klacht. Andere klachten zijn hoofdpijn, pijn bij bepaalde bewegingen, gevoelige spieren of uitstralende pijn naar een andere plek op je lichaam (overcompensatie). Deze klachten zijn natuurlijk niet heel duidelijk en dat maakt het ook moeilijk(er) om een diagnose te stellen.

Dan is het noodzaak om terug te herleiden waardoor de overbelasting zou kunnen zijn ontstaan. De oorzaak van overbelasting kan onder andere komen door:

  • Verkeerde werkhouding
  • Te zware belasting door werk of sporten
  • Sporten zonder warming-up / cooling down
  • Beenlengteverschil, bekkenscheefstand of platvoeten
  • Continu verkeerde / herhaalde bewegingen
  • Een situatie waarbij je spieren of gewrichten een klap krijgen
  • Stress
  • Te weinig slaap

Gevolgen van overbelasting

Bovenstaande is vooral hoe je overbelasting kunt herkennen, maar wat zijn de gevolgen van overbelasting? Wanneer er geen verandering plaatsvindt in de manier waarop je beweegt of traint, dan zal het lichaam langzaam opzwellen bij de spieren die overbelast worden en gewrichten zullen waarschijnlijk last krijgen van krampen, kleine scheurtjes, breuken of verstuikingen. Herstellen wordt steeds lastiger en gaat langer duren. Het zal een kwetsbare plek blijven.

Behandeling van overbelasting bij spieren en gewrichten

Eén ding is zeker bij overbelasting én het voorkomen ervan: rust nemen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Let ook goed op wat jouw lichaam eigenlijk aankan, bijv. welk gewicht hef je en is dat misschien niet wat te zwaar? Een goede opbouw bij alles is belangrijk. Je kunt namelijk niet ‘ineens’ fanatieke bewegingen gaan maken na een rustperiode of juist zware belasting zonder rustperiodes.

Bij acute overbelasting kun je naast rust de spieren of gewrichten koelen, tapen of bandageren of het betreffende lichaamsdeel hoog leggen. Heb je continu last, bij specifieke herhalende bewegingen of een van de eerdergenoemde oorzaken? Laat dan eens een podotherapeutisch onderzoek doen. Tijdens zo’n onderzoek kijken we naar de functionaliteit van je spieren en gewrichten.

Gezond blijven bewegen dankzij podotherapie

Met podotherapie zorg je ervoor dat jouw lichaam gezond blijft bewegen. Bij Feet Support zien we het zelfs als onze missie om jou gezond te laten bewegen in het dagelijkse leven en tijdens sportactiviteiten. Iedere klacht, ieder lichaam is uniek. Je moet alleen even weten waarvoor je waar terechtkunt. Hopelijk weet je dankzij deze blog dat we als podotherapie wat kunnen met overbelasting aan je spieren of gewrichten.