Help! Een ingegroeide teennagel?

Niets zo vervelend als een ingegroeide teennagel! De nagel is vaak verbogen, groeit in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Hierdoor kan zo’n drukpijn ontstaan, eeltvorming en met name irritatie. Het gevolg is dan ook vaak een ontsteking en heel veel ongemak.

Wanneer de teennagel in de huid groeit, kan de nagel je huid beschadigen. Als dit gebeurt dan kunnen bacteriën de wond binnendringen en infecteren. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij de grote teen. Jongeren hebben hier voornamelijk last van, omdat zij vaak nog dunne teennagels hebben. Naarmate je ouder wordt, veranderd dit.

De oorzaak van een ingegroeide teennagel

De reden dat je een teennagels aan het ingroeien zijn, kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan:

  • Erfelijkheid in de familie; de manier waarop je voeten groeien of de vorm ervan.
  • Een ongeluk aan de voet; bijv. het stoten van je teen.
  • Te kort knippen van je teennagels; de huid groeit als ware over je teennagel heen.
  • Te kleine schoenen; je tenen worden tegen elkaar gedrukt waardoor te veel druk ontstaat.
  • Schimmelnagels; snellere kans op het ingroeien van de nagel.

Hoe weet je dat je een ingegroeide teennagel hebt?

Dat is op zich niet zo heel ingewikkeld. We merken vaak pijn aan onze voeten snel op. Je ziet ook aan je teennagel dat deze ingroeit in de huid. Het is vaak rood, opgezwollen of er zit al een kleine ontsteking met een beetje pus onder de huid verstopt.

Ben je er op tijd bij? Dan kun je thuis alvast wat verlichting aan je voeten geven door extra wijde schoenen te dragen en te kijken of er een stukje nagel ingroeit. Een klein puntje kun je eventueel zelf nog wegvijlen. Eventueel kun je ook een pedicure raadplegen om de nagel te behandelen.

Gebruik vooral geen sodabadje ondanks vele adviezen hierover. Hierdoor wordt de huid nog weker, waardoor de nagel nog meer schade kan aanrichten!

Behandeling bij extreem ingegroeide teennagel

Mocht de ingegroeide nagel verergeren of niet overgaan, dan is het vaak het beste om naar een podotherapeut te gaan. Vaak gaat een ingegroeide nagel gepaard met wild vlees en pus en veel pijnklachten.

Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om een ingegroeide teennagel te behandelen, maar die kun je het beste aan de specialist overlaten. Het belangrijkste is natuurlijk het verwijderen van ingroeiende gedeelte van de nagel. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen mogelijk zoals het aanbrengen van een nagelbeugel die ervoor zorgt dat de nagel weer recht gaat groeien. Of een gaasje met een ontstekingsremmer aan de zijkant van de nagel die voorkomt dat de nagel niet verder de huid ingroeit. Wild vlees kan behandeld worden met zilvernitraat.

Bij een volgende knipbeurt van je teennagels is het belangrijk om beter te letten op hoe je de nagels knipt. Knip ze in het vervolg recht af, zodat ze niet in de huid groeien en je op korte termijn te veel irritatie gaan geven. In uiterste gevallen moet een ingegroeide teennagel geopereerd worden door een orthopedisch chirurg. Soms is het zelfs nodig om de volledige teennagel te verwijderen. Als podotherapeut voorkomen we dat het liefst en nodigen we je graag uit in onze praktijk om eens te kijken naar jouw teennagels.

Gezond blijven bewegen dankzij podotherapie

Met podotherapie zorg je ervoor dat jouw lichaam gezond blijft bewegen. Bij Feet Support zien we het zelfs als onze missie om jou gezond te laten bewegen in het dagelijkse leven en tijdens sportactiviteiten. Iedere klacht, ieder lichaam is uniek. Je moet alleen even weten waarvoor je waar terechtkunt. Hopelijk weet je dankzij deze blog dat we als podotherapie wat kunnen met voetverzorging en ontstekingen.