Voetproblemen bij kinderen

Kinderen zijn natuurlijk nog volop in de groei. Soms krijgen ze tijdens deze groei last van verschillende klachten en/of problemen. Denk aan een afwijkende stand van de voeten of benen, hielpijn, groeipijn of het lopen op de tenen. Daar gaan we het in deze blog over hebben, plus wat achtergrond over hoe de voeten van kinderen precies groeien.

 

Hoe verloopt de ontwikkeling van kindervoeten?

Wanneer je kind geboren wordt, zijn nog niet alle botstructuren in de voet ontwikkeld. De spieren werken ook nog niet optimaal. Dit duurt ongeveer tot een jaar of 2. De voeten behouden tot die tijd een vetkussentje en dat verdwijnt langzaam totdat er een voetholte ontstaat. Wanneer dit het geval is, kan je kind de eerste stapjes zetten. Laat je kind vooral lekker op blote voeten of sokken lopen in het huis. Dit helpt voor normale groei en ontwikkeling.

Door het lopen en staan verandert de stand van de benen; van o-benen naar x-benen. Dit gebeurt tussen de 2 en 6 jaar waarbij de voeten continu in ontwikkeling zijn. Het is dan ook belangrijk om hier om de twee manden de maat te controleren en te vervangen indien nodig. In deze leeftijd kun je ook opmerken of er afwijkingen ontstaan. Denk aan platvoeten of een afwijkende stand van een van de benen. Na de 6 jaar verminderen de x-benen en ontstaat er een normale stand. Tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Een aantal voetproblemen bij kinderen op een rijtje

Afwijkende stand van de voeten of benen

De meest voorkomende voetproblemen bij kinderen zijn platvoeten, holvoeten, x- of o-benen. Een afwijkende stand kan zorgen voor pijnklachten. Vaak is het nodig om de voet te corrigeren met een op maat gemaakte zool.

Hielpijn

Hielpijn komt vaker voor bij kinderen dan we denken of verwachten. Het komt voornamelijk voor wanneer je kind uit de grootste groeifase komt. In dit geval kunnen we vooral pijnklachten verminderen, maar niet compleet wegnemen. Ook hier komt een corrigerende zool aan bod.

Groeipijn

Groeipijn… Niets vervelender en weinig wat langer duurt bij kinderen. Ze kunnen er vanaf hun 4e tot en met hun 14e last van hebben. De spieren zijn tijdens de groei korter dan de botten waardoor pijn ontstaat. Dit gaat echter vaak vanzelf gelukkig over.

Op tenen lopen

Kinderen gaan op hun tenen lopen door een verkorte kuitspier of als een verkeerd aangeleerde gewoonte. Je kunt dit weer afleren door je kind te leren landen op de hielen.

Gezond blijven bewegen dankzij podotherapie

Met podotherapie zorg je ervoor dat jouw kind gezond gaat en blijft bewegen. Bij Feet Support zien we het zelfs als onze missie om jou gezond te laten bewegen in het dagelijkse leven en tijdens sportactiviteiten. Iedere klacht, ieder lichaam is uniek. Je moet alleen even weten waarvoor je waar terechtkunt. Hopelijk weet je dankzij deze blog dat we als podotherapeut ook wat voor jouw kind kunnen betekenen. Hiervoor hebben wij 2 specialisten in huis.