Hielpijn bij kinderen is een veelvoorkomende klacht onder jonge sporters. De pijnklachten ontstaan vaak na aanvang van het nieuwe sportseizoen. Dit kan duiden op een irritatie van de groeischijf in de hiel, ook wel bekend als Morbus Sever. De blessure wordt gezien bij jongens en meisjes tussen de zeven en vijftien jaar die in de groeispurt zitten. Veelal wordt deze blessure gemist en onterecht aangemerkt als een achillespeesblessure.

Wat is Morbus Sever?

Bij de ziekte van Sever is er sprake van een irritatie of ontsteking van de groeischijf(apofyse) van het hielbeen. Rond deze groeischijf bevindt zich de aanhechting van de achillespees. Het is een overbelasting blessure die ontstaat door o.a. grote trekkrachten van de achillespees en een hoge schokbelasting.

Oorzaak en ontstaanswijze 

Hielpijn komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen zeven en vijftien jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. In deze leeftijdscategorie is de groeischijf in de hiel actief. Tijdens de groeispurt komt deze blessure dan ook vaak naar voren. Het stoten van de voet en veel springen veroorzaakt dan pijn en zelfs enige zwelling van de achterzijde van het hielbeen. De pijn kan verschillende oorzaken hebben; overgewicht, verkorte kuitspieren, verkorte hamstrings en een afwijkende voetstand kunnen bijdragen aan het ontstaan van de klachten.  Sportbelasting, ondergrond en schoeisel spelen ook een belangrijke rol. Wanneer een kind is uitgegroeid en de groeischijf sluit zal de pijn altijd verdwijnen.

Voetballers en sporters

Op het spreekuur zien we wekelijks kinderen met de werkdiagnose Morbus Sever. Als we kijken naar de technische en fysieke aspecten van bijvoorbeeld het dagelijks voetbal bestaat dit uit wenden, keren, uithoudingsvermogen, kracht, passen en trappen. Een speler loopt hierbij per wedstrijd tussen de 5-10 km afhankelijk van speelniveau, speelpositie en spelstijl. Dit geeft een behoorlijke belasting op de groeischijf.  Binnen de voetballerij wordt er weinig aandacht besteed aan goede schoenen die de voet en enkel ondersteunen. Het draait immers toch vaak om het merk of de juiste kleur. Opvallend is dat er grotendeels nog op natuurgrasschoenen wordt gespeeld bij de amateurs en de (semi)profs, terwijl de meeste voetbalclubs voorzien zijn van kunstgras. Dit vergroot de kans op blessures!
Naast voetbal, komt deze blessure vaak voor bij sporten zoals, hockey, volleybal, basketbal, turnen en handbal.

Hoe stel je de diagnose? 

Op basis van de pijnklachten, leeftijd en een lichamelijk onderzoek is de diagnose vaak al te stellen. Aanvullend onderzoek middels een röntgenfoto of echografie heeft geen toegevoegde waarde voor de diagnose.

Wat kun je eraan doen? 

Feet Support kan je vermoeden bevestigen. Morbus Sever is een blessure die zeer goed te behandelen is. De meeste voetballers kunnen dan ook blijven sporten. De behandeling bestaat veelal uit een sportzool in combinatie met een goed schoenadvies om de groeischijf tijdelijk te ontlasten. Aanvullend kan er fysiotherapie gegeven worden om de belastbaarheid te vergroten. In sommige gevallen is het noodzaak om de omvang  en intensiteit van de sportbelasting te verminderen. Volledige rust is vaak geen optie voor je jonge actieve kinderen. Middels podotherapie en/of fysiotherapie kan men in de meeste gevallen dan ook blijven sporten, wat belangrijk is voor de algemene gezondheid en welzijn van het kind.

Heb je het vermoede op een Morbus Sever en wil je deze laten onderzoek of behandelen in de praktijk? Neem dan telefonisch contact op met 0548-226288 of bezoek de website www.feetsupport.nl

Coen Smit  Sportpodotherapeut –  Feet Support

Terug naar Blogs