Wat als steunzolen verlichting geven, maar geen volledig herstel?
Het overkomt een voetballer van 19 jaar die voor een second opinion bij ons in de praktijk terecht is gekomen. Hij neemt een diagnose mee van een collega praktijk voor podotherapie: het “fat pad syndroom”. Dit betekent dat er te weinig demping aanwezig is op het natuurlijke vetkussen onder de hiel.
De collega maakt in dit geval therapeutische zolen die geschikt zijn voor alleen sportgebruik. Deze zolen geven verlichting, maar volledig herstel blijft tot nu toe uit. De pijn is te verdragen dankzij de combinatie van de zolen en dempende schoenen. Toch zijn de klachten al 1 jaar aanwezig en voornamelijk tijdens het voetballen. Zelfs blootvoets lopen geeft pijn. Er is sinds het bezoek aan de collega praktijk geen duidelijke oorzaak gevonden voor de klachten in de vorm van een trauma of overbelasting.

Wat doen wij als Feet Support in dit geval?
De hulpvraag van de voetballer is erg duidelijk. Namelijk pijnvrij sporten. We zetten voor het onderzoek de al gestelde diagnose even op de plank en doen met een open blik onderzoek naar de hiel en de bron van de pijn. In dit geval hebben we geen forse abnormaliteiten gevonden betreft de voetstand en het looppatroon. Wel is er een verdikking voelbaar onder het rechter hielbeen. Op basis hiervan is er geen duidelijke diagnose vast te stellen. Dus gaan we over op een echo.
De echo laat een abnormale calcificatie/structuur zien ter hoogte van het hielbeen. Tussen de huid en het hielbeen. Zie de afbeeldingen hieronder.

Voorlopige behandeling en advies
We hebben, vanwege de abnormaliteit in de echo, de voetballer doorverwezen naar de orthopeed samen met deze echografische beelden. Tot die tijd adviseerden we hem om zijn hiel te tapen om het uitzakken van de “fat pad” te voorkomen (directe verlichting van pijn). Verder gaven we aan dat het beter was als hij zijn steunzolen dagelijks ging gebruiken.

Een verlossende diagnose
De orthopeed heeft, op basis van de echo, een röntgenfoto laten maken. Hierop is duidelijk een “zwevend botfragment” te zien. Dit is zeer uniek en komt dus eigenlijk bijna nooit voor. Het fragment gaat chirurgisch worden verwijderd. De voetballer zal in ongeveer 3 maanden herstellen.

De meerwaarde van een echo
Het is van essentieel belang om goed onderzoek te doen, kennis te hebben van het weefsel en de structuren. Maar vooral om te weten wat de meerwaarde van een echo is bij het doen van onderzoek. Dat blijkt zeker uit deze casus. Het zit vaak in de details wanneer herstel uitblijft. Juist daar kan een echo het verschil maken en uitkomst bieden.

Bij Feet Support zetten wij ons hier elke keer weer voor in. Uw hielpijn is onze uitdaging!