Slippers: een sluipmoordenaar onder de schoenen

Wist je dat (slechte) slippers verantwoordelijk kunnen zijn voor voetproblemen? Vooral tijdens de zomer, wanneer je vaker slippers draagt vanwege het warme weer, kunnen deze klachten ontstaan. Vooral nu na de zomer zien we vaker mensen met hielspoorklachten, die soms te wijten zijn aan hun slippers.

Waarom kunnen slippers slecht zijn?

Gezonde voeten hebben baat bij goede schoenen, die stevig zijn, een ondersteunend voetbed hebben en veel steun bieden aan de voet en enkel. Een slipper daarentegen bestaat vaak alleen uit een zool en heeft geen goede verbinding met de voet, op een teenstukje na. Hier zijn enkele nadelen van slechte slippers op een rij:

  • Slechte afwikkeling van de voet
  • Geen steun voor voet en enkel, wat zorgt voor extra belasting op pezen, spieren en gewrichten
  • Weinig tot geen demping
  • Slechte aansluiting van het bovenwerk, waardoor je tenen gaat krommen en spieren overbelast raken
  • Afwijkend looppatroon om te voorkomen dat de slipper uitvalt (korte passen, gekromde tenen)

Je kunt je voorstellen dat deze eigenschappen niet alleen tot hielspoor leiden…

Tips voor het dragen van slippers

Wanneer je bewust slippers draagt, is er weinig aan de hand, zolang je dit met mate doet. Vermijd het om wekenlang dagelijks slippers te dragen en gebruik ze vooral niet voor lange afstanden. Slippers zijn prima voor een bezoekje aan een terras of het strand, maar draag verder zo veel mogelijk je reguliere schoeisel.

Kun je echt niet zonder slippers? Kies dan voor goede slippers of sandalen die voldoende steun geven. Zulke slippers bieden meer ondersteuning aan je voeten.

Herken slippers met goede steun

Om slippers te kiezen die wel ondersteuning bieden, let je vooral op het voetbed. Dit moet stevig zijn, goede demping bieden en goed passen. Ideaal is een voetbed waarbij de hiel in een kuipje valt, zodat de druk goed verdeeld wordt. In plaats van teenslippers kun je beter sandalen kiezen met meerdere bandjes die de voet op zijn plek houden.

Merken zoals Sole maken slippers die veel van de nadelen van standaard slippers vermijden. Ook Fitflop, Oofos en Skechers zijn comfortabele opties. Hoewel ze niet specifiek tegen hielspoor zijn ontworpen, kunnen ze wel helpen bij het voorkomen van klachten of het verminderen van pijn.

Conclusie

Het is duidelijk dat voorzichtigheid geboden is bij het dragen van slippers, vooral als je al hielspoorklachten hebt. Investeer liever in een goed paar slippers of sandalen met voldoende steun om problemen te voorkomen. Heb je al last van pijn aan de onderkant van je voet, kom dan gerust langs bij het Hielpijn Centrum Twente.

Over Feet Support

Bij Feet Support adviseren we preventief, omdat voorkomen beter is dan genezen. Mocht het toch zo ver komen, dan is het onze missie om iedereen gezond te laten bewegen in het dagelijkse leven en tijdens sportactiviteiten. Wij leveren zorg op maat, want iedereen is uniek.